суботу, 14 жовтня 2017 р.

Сокальська сорочка у квіти. Реставрація Галини Ліщинської

      Сокальська сорочка у квіти. 


Допис з блогу Галини Ліщинської http://glishchynska.blogspot.com/
 Знайомство з давньою жіночою сорочкою зі Сокальщини виявилося непростим: гармонійні квіткові композиції рукавів  десонували з порожніми квітами на вуставках.
 Що стало причиною випорювання вишитих площин, коли це відбулося - залишається загадкою.
На перший погляд  сорочка виглядала вишитою гладдю. Більш детальне вивчення вишивки показало  не тільки гладь, а й  тонкі стеблові стіби, прокладені рядами, які розташовані дуже щільно один до одного й заповнюють великі площини орнаменту. Рядочки стеблових стібків то вимальовують смуги, то описують кола, створюючи неймовірну гру світла й тіні, надаючи квітам виразності. Як майстриня прокладала стіби, яким було її бачення квітки, чому саме таким способом вишивала - запитань виникало щораз більше, поки не спробувала прокласти саме такі стібки давніми крученими нитками ДМС.

Робота з заповнення площин пелюсток великих квітів стебловими стібами виявилася дуже цікавою:



 Реставрація сорочки полягала й у створенні манжетів, які також були відсутні - відрізані, а низ рукавіві підшитий упідгин.

Ця сокальська сорочка продовжує жити.

Галина Ліщинська
Дрогобич
14.10.2017 р.

Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог на офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

2 коментарі:

  1. Люблю ваші дописи про традиційні сорочки. Вони мені дають копняка аби я собі зробила сорочку. І взагалі, їх цікаво роглядати і думати щоразу "от би мені таку" :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую! Це допис пані Галини Ліщнської, тут зберегла його для себе і для вас.

      Видалити