пʼятницю, 1 грудня 2017 р.

Жіноча сорочка Подільська губерня, XIX ст.

З цією сорочкою 19 ст. зустрілась на виставці Музейні скарби з надходжень 1902-1927 років в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва. А ще раніше - в виданні 1960р. "Українське народне мистецтво. Тканини та вишивка". Найперше, вона привернула увагу кольоровою гамою вишивки, ніби вібрала кольори соняха, так мені видалось. Червоний, чорний, помаранчевий. А можливо, то багрянець осені. Що бачила масйтриня, яка їїї творила, ми вже  не дізнаємось...


Техніки вишивки: штапівка, півхрестик з підкладом, вишивка по збирках, змережування подільською розшивкою:


Всього чотири кольора: чорний, червоний, помаранчевий і білий. Лаконічні лінії візерунку і майстерність вишивки: 



Зверніть увагу на подільську розшивку. 
Як таку робити я показую в покроковому майстер-класі тут


Ще одна цікава деталь: вишивка S мотивів по змережуванню виконана хрестиком.
Також, погляньте як чергуються кольори вишивки, який домінує. Як кольором і текстурою можна передати настрій і, безумовно, підкреслити смак. 


Ці фото нижче, спеціально для тих, хто буде відтворювати схему сорочки.  
Не забудьте поділитись нею зі мною а я поділюсь  з усіма :) 




Майстер-клас Як вишивати по збирках на вас чекає тут  https://www.prekrasastudio.com/


Та манжетах сорочки. Манжети, просто розкіш, правда?



До речі, сорочка надійша до скарбниці музею в 1909р. від В.Н.Ханенко. А схеми вишивки відтворила Лідія Бебешко  Цитую її комента: Схема наруквної композиції для відтворення жіночої сорочки за традиціями Східного Поділля кін. ХІХ ст. (див. попередні світлини). 
Використані шви: штапівка (стебнівка), довбанка, підстелений півхрестик, простий косий хрестик, заволікання по збирках, одинарний прутик, рубцювання підгину полотна (низ рукавів) циркою - обметицею.


Візерунок штапівкою:


Спрощено - умовні схеми орнаментів: вгорі для оздоблення вирізу горловини (з підкладним комірцем - стійкою), внизу для змережування деталей крою - жіночої сорочки за традиціями Східного Поділля кін. ХІХ ст. 
Використані шви: заволікання по збирках (можливо настилування), подільське змережування з розшивкою простим прямим хрестиком поверх.


Залишилось лише вишити :) 

Вивчайте старовинне, створюйте сучасне. Традиційна вишивка виглядає стильно. Справжня розкіш, коли опираючись на традицію створюються сучасні, стильні і якісні речі. Такі, які будуть доречними в сьогоднішньому. Світ змінюється і нам потрібно поспівати за його змінами, при цьому залишаючись і пишаючись собою.


Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!


Немає коментарів:

Дописати коментар